Kako prepoznamo, da je plamen na štedilniku nevaren?

Za pravilno izgorevanje zemeljskega plina ali propan-butana na gorilniku štedilnika je pomembno, da je pri izgorevanju prava mešanica zraka in plina. Takrat izgoreva ogljikov dioksid (CO2), kadar pa mešanica zraka in plina ni ustrezna, se začne izločati ogljikov monoksid (CO), ki je nevaren za naše zdravje. Dolgotrajnejše vdihovanje ogljikovega monoksida namreč lahko pripelje do glavobola in omotice ali celo nezavesti in smrti.

Pravilna barva plamena na štedilniku

Ustrezen plamen na štedilniku je modre barve, kar pomeni, da se pri gorenju pravilno izloča ogljikov dioksid (CO2). Napačno izgorevanje (oziroma nepravilno mešanico zraka in plina) pa prepoznate po barvi plamena, ki se obarva v rumeno, oranžno ali pa celo rdeče, kar pomeni, da kot produkt gorenja nastaja ogljikov monoksid (CO) pri čemer izgorevanje ni popolno, pri tem pa poraba plina še večja.

Vzroki za nepravilno izgorevanje plina so:

  1. Odprtine za dovod zraka potrebnega za gorenje plina so zamašene z delci prahu ali druge umazanije.
  2. Nepravilna oprema za določeno vrsto plina: šobe na štedilniku so namreč različne za zemeljski plin ali pa utekočinjen naftni plin in je pomembno, da še pred nakupom preverimo ali oprema ustreza.
  3. Druge nepravilnosti ter dotrajana in obrabljena oprema.

Kaj narediti, na štedilniku opazimo rumen, oranžen ali rdeč plamen?

V primeru, da pri izgorevanju opazite plamen rdeče barve, štedilnik nemudoma ugasnite, saj je ta barva kazatelj, da se izloča ogljikov monoksid.

Najpomembneje pa je, da štedilnik redno vzdržujete in dodobra očistite. Če tudi to ne deluje, se nujno obrnite na vašega sistemskega operaterja za energente (zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin). V vsakem primeru bodite pozorni ali morda vonjate plin in ustrezno ravnajte po navodilih.